Samsun dağlarının Ege Denizine uzantısı olan dilek Yarımadasındaki ormanlık alan, 1966 yılında Milli Park olarak korunmaya alınmıştır. Milli Park 11.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır ve Kuşadası ilçesinin sınırları içinde ve ilçe merkezinin güneyinde yer alır. Güzelçamlı mahallesinin hemen arkasında başlayıp batıya doğru uzanan üç sivri tepesi bulunan doğal yaşam alanıdır.
İlginç jeolojik ve jeomorfolojik yapısı yanında, Akdeniz bölgesinde ender görülen çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, botanikçilerce yapılan araştırmalarla bilimsel bir değer kazanmıştır dilek yarımadası milli parkı.
Milli Parkın sahip olduğu doğal çevre, yakın zamanlara kadar kara yolunun bulunmamasının da katkısıyla, kimi yaban hayvanlarının da korunduğu bir alan olmuştur. Bu bağlamda türü yeryüzünde hemen hemen tükenmek üzere olan türlere de rast gelinmektedir. Bunun en tipik örneği Anadolu Parsıdır. Tabiki şu anda görülmemekte ve soyu tükendi olarak bilinmektedir.
Milli Parkta, çok sayıda sürüngen,memeli hayvan ve kuş türleri bulunduğu gibi, bu alanın kıyılarında da Akdeniz’e özgü bütün balık çeşitleri ile deniz kaplumbağaları yaşama ve çoğalma olanağı bulmuşlardır. Akdeniz ülkelerinde korunmaya alınan Akdeniz foku da yörenin tipik hayvanlarındandır.
Milli Park alanı içinde bulunan plajlar ve piknik yerleri, ziyaretçiler tarafından yılın her ayları büyük ilgi çekmektedir. Park,ayrıca tabiat'ı sevenler için orman içi patikalarda yürüme ve tırmanma olanakları da sağlamaktadır. Park içinde, İçmeler Koyu, Aydınlık Koy ve Kavaklıburun (Kalamaki Koyu) ve karasu koyu günübirlik kullanımını kolaylaştıran su, wc, soyunma kabinleri, kır gazinosu, piknik masası, mescid gibi olanakların tatilcilerin ve ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur. Tabii dokunun bozulmaması için, geceleme yasaktır...